Legacy: Een segment aanmaken

Opgelet
Als jouw account al werkt met interesses, in plaats van interesselabels en voorkeuren, kan je hier meer info vinden.

Een segment is een onderdeel van je databank met contacten die je pre-selecteert op basis van bepaalde criteria. Je kan segmenten gebruiken om gemakkelijk en snel gerichte berichten te sturen die enkel voor een specifiek deel van je publiek relevant zijn.

Dit artikel gidst je stap voor stap door de creatie van een segment en de verschillende mogelijkheden om een segment - een doelgroep - te bouwen.

Een segment aanmaken

1. Ga naar Contacten > Segmenten in je account.

2. Hier zie je alle segmenten die je tot nu toe hebt gemaakt. Klik daarna op Segment aanmaken.

3. Wanneer je segmentatiepaneel uitvouwt, klik je op Geavanceerde instellingen en krijg je toegang tot alle mogelijke instellingen voor segmentering.

4. Nu heb je al het nodige om de regels voor je nieuwe segment te beheren.

• Geef je lijst bovenaan een naam.
    • (Optioneel) Link een specifiek opt-in formulier. Elke keer contacten van deze lijst klikken op een update-link gaan ze naar het op maat gemaakte inschrijfformulier/update-formulier om hun inschrijvingen en voorkeuren te bevestigen.
    • (Optioneel) Selecteer het uitschrijf-niveau. Wanneer een gebruiker zich uitschrijft, kan je ervoor kiezen hun e-mailadres vanuit het segment of vanuit de databank uit te sluiten. Vanuit de databank is aangeraden. (In Algemene instellingen kan je gebruikers op de centrale blacklist zetten om ze te verwijderen uit je databank. Zolang het e-mailadres op die zwarte lijst staat, kan het niet opnieuw worden aangemaakt of geïmporteerd in de databank.)
    • (Optioneel) Aangepaste weergave. Je kan de details van contacten rangschikken in elke volgorde die je wil. De informatie in je databank blijft dezelfde, maar de rangschikking verbetert de zichtbaarheid van bepaalde eigenschappen van contacten wanneer je je segment bekijkt.
    • (Optioneel) Voorkeuren. Je kan een lijst met voorkeuren toevoegen voor de contacten in je nieuwe lijst. De voorkeuren worden toegepast op de contacten die al deel uitmaken van het segment en op elk nieuw contact dat je eraan toevoegt.
    • Je hebt minstens één trigger (criterium) nodig om een segment te creëren. Triggers zijn moeilijk te navigeren, dus krijg je enkele voorbeelden van hoeveel triggers je kan hebben en hoe je ze combineert. Zie onder:

Een segment bouwen

Hieronder vind je 5 voorbeelden die de verschillende methodes demonstreren om je segmenten/doelgroepen op te bouwen. Je hoeft enkel de regels te definiëren die een contact aan een segment toevoegen - welke regels, hoeveel regels en de relatie ertussen.

1. Voorbeeld één regel

Laten we zeggen dat je een regel wil creëren om gemakkelijk enkel je Engelstalig publiek te bereiken:

1. Geef je segment een naam.
  2. Maak de regel:
    1. Bij Trigger selecteer je het veld Contactveld
    2. Bij Veld selecteer je Taal
    3. Bij Functie selecteer je Gelijk aan (Exact)
    4. Bij Waarde selecteer je Engels
  3. Klik op Opslaan om de regel te bewaren.
2. Voorbeeld twee regels - AND

In dit voorbeeld maak je een segment om gemakkelijk je Engelstalig publiek met interesse Accessoires te bereiken:

1. Geef je segment een naam.
  2. Maak je eerste regel:
    1. Bij Trigger selecteer je het veld Contactveld
    2. Bij Veld selecteer je Taal
    3. Bij Functie selecteer je Gelijk aan (Exact)
    4. Bij Waarde selecteer je Engels
  3. Klik op het plusteken om je tweede regels te introduceren.
  4. Selecteer onder operator AND als relatie tussen je twee regels.
  5. Maak je tweede regel:
    1. Bij Trigger selecteer je Interesselabels
    2. Bij Veld selecteer je Accessoires (de interesse moet al aangemaakt zijn)
    3. Bij Functie selecteer je Is lid van
    4. Bij Waarde selecteer je in dit geval niets
  6. Klik op Opslaan om de regel te bewaren.
3. Voorbeeld twee regels - OR

Laten we ervan uitgaan dat je een segment wil creëren om Engelstalige berichten te versturen. Je hebt nog geen vertaler voor Duits, dus wil je je Duitstalige publiek ook de Engelstalige berichten sturen. Flexmail scant dan automatisch je databank voor iedereen die Engelstalig OF Duitstalig is:

1. Geef je segment een naam.
  2. Maak je eerste regel:
    1. Bij Trigger selecteer je het veld Contactveld
    2. Bij Veld selecteer je Taal
    3. Bij Functie selecteer je Gelijk aan (Exact)
    4. Bij Waarde selecteer je Engels
  3. Klik op het plusteken om je tweede regels te introduceren.
  4. Selecteer onder operator OR als relatie tussen je twee regels.
  5. Maak je tweede regel:
    1. Bij Trigger selecteer je het veld Contactveld
    2. Bij Veld selecteer je Taal
    3. Bij Functie selecteer je Gelijk aan (Exact)
    4. Bij Waarde selecteer je Duits
  6. Klik op Opslaan om de regel te bewaren.
4. Voorbeeld drie regels - AND and OR

Laten we zeggen dat je een promotiecampagne wil sturen over de nieuwe modecollectie die je verkoopt. De campagne is in het Engels en is interessant voor contacten die geïnteresseerd zijn in schoenen of kleding.

1. Geef je segment een naam.
  2. Maak je eerste regel:
    1. Bij Trigger selecteer je het veld Contactveld
    2. Bij Veld selecteer je Taal
    3. Bij Functie selecteer je Gelijk aan (Exact)
    4. Bij Waarde selecteer je Engels
  3. Klik op het plusteken om je tweede regels te introduceren.
  4. Selecteer onder operator AND als relatie tussen je twee regels.
  5. Maak je tweede regel:
    1. Bij Trigger selecteer je Interesselabels
    2. Bij Veld selecteer je Schoenen (de interesse moet al aangemaakt zijn)
    3. Bij Functie selecteer je Is lid van
    4. Bij Waarde selecteer je in dit geval niets
  6. Klik op het plusteken om de derde regels te introduceren.
  7. Selecteer onder operator OR als relatie tussen je twee regels.
  8. Maak je derde regel:
    1. Bij Trigger selecteer je Interesselabels
    2. Bij Veld selecteer je Kleding (de interesse moet al aangemaakt zijn)
    3. Bij Functie selecteer je Is lid van
    4. Bij Waarde selecteer je in dit geval niets
  9. Voor je afwerkt, klik je op het linkicoon tussen de regels met de twee interesselabels - tussen je tweede en derde regel. Dat doe je omdat je haakjes moet plaatsen zodat die regels eerst gecalculeerd worden. Zonder haakjes selecteert het segment alle Engelstalige contacten met interesse in schoenen, en daarna alle contacten met interesse in kleding ongeacht de taal die ze spreken.
  10. Klik op Opslaan om je regel te bewaren.
5. Voorbeeld multi-level segmentatie (een subsegment aanmaken)

Je kan nieuwe segmenten maken binnen een segment.

1. Maak je eerste segment. In dit geval gebruiken we voorbeeld 1 als basis en maken we een segment voor Engelstaligen.
  2. Wanneer je segment af is, zie je het bericht Segmentatie voltooid. Nu zal het segment in je lijst staan.
  3. Nu kan je verder segmenteren door te klikken op het tandwielicoon naast je eerste segment, verder te klikken op Segment aanmaken en zo een subsegment te maken.

Opgelet
    Om contacten in je subsegment op te nemen, moeten die in eerste instantie voldoen aan de criteria van het bovenliggende segment.

4. Je kan subsegmenten met je eigen gewenste criteria blijven toevoegen aan de hand van onze voorbeelden. Nu hoef je niet meer te filteren op taal aangezien je dat in het bovenliggende segment al deed.

Opgelet
Na het toevoegen van contacten aan een segment kan het voorkomen dat de teller die aangeeft hoeveel contacten er zich bevinden in je segment niet onmiddellijk bijgewerkt wordt. Dit is een weergave issue die geen impact heeft op het effectieve aantal contacten in je segment. Met andere woorden, wanneer je een campagne verstuurt naar dat segment, wordt het naar al die contacten in dat segment verzonden, ook als de teller nog niet is bijgewerkt.

Video

Nog niet helemaal duidelijk hoe je een segment kunt opbouwen? In deze video leggen we het je uit aan de hand van de triggers Interesselabels en Voorkeuren.