Een bericht aanmaken: HTML Editor

De HTML Editor is een van de drie tools die je in Flexmail kunt gebruiken om een bericht aan te maken voor je doelgroep. Het is een what-you-see-is-what-you-get (WYSIWYG) (wat je ziet is wat je krijgt) editor waarmee je een eigen op HTML-gebaseerd bericht kunt toevoegen aan je berichten en templates.

Dit artikel neemt de meest interessante opties in de HTML Editor met je door. We moedigen je aan om creatief te zijn en de mogelijkheden van onze tool nog beter te verkennen.

Je kunt de HTML Editor in je Flexmail administratie paneel vinden.

Een bericht aanmaken

1. Klik op Campagnes en vervolgens op Berichten, om je Berichten administratie gedeelte te openen. Hier kun je de berichten zien die je al hebt aangemaakt, gerangschikt per categorie.
  2. Klik op Nieuw bericht aanmaken.
  3. Zorg ervoor dat de HTML Editor is de geselecteerde optie is. Je kunt je bericht een naam geven, je categorie en je template selecteren. Selecteer een van je eerdere opgeslagen templates of vink Geen template gebruiken aan als je een nieuw eigen bericht wilt toevoegen. Zodra je klaar bent met het maken van je keuzes, klik je op Opslaan om te beginnen met het opstellen van je bericht.

4. Bij de volgende stap kun je beginnen met het aanpassen van je bericht of template. Als je ervoor hebt gekozen om met een template te werken, kun je de opties van de WYSIWYG editor gebruiken om de content die je al hebt aan te passen. Als je eigen HTML content wilt toevoegen, ga dan direct naar de HTML bron editor door op het bijbehorende pictogram (HTML bron bewerken) te klikken. Voeg je code toe en klik op Bijwerken om deze toe te passen.

HTML Editor opties

1. Tekstbewerkingen
    • De eerste rij in je WYSIWYG editor toont je je mogelijkheden om tekst te bewerken. Je kunt de stijl en typografie, de uitlijning, de kleur van je lettertype en achtergrond, de lettertypefamilie en de lettergrootte aanpassen.
    • Het is mogelijk om een subscript, een superscript en speciale tekens  aan je tekst toe te voegen.
  2. Kopiëren en plakken
    • Op de tweede rij staan verschillende nuttige opties om te kopiëren en te plakken vanuit andere bronnen - knippen, kopiëren, plakken, als platte tekst plakken en vanuit Microsoft Word plakken
    • Zorg ervoor dat als je content uit Microsoft Wordkopieert, je de specifieke knop gebruikt. Deze knop zorgt ervoor dat er geen onderliggende code uit Word wordt toegevoegd aan je HTML Editor bericht. Hierdoor voorkom je dat je later problemen krijgt met de lay-out.
    • Op de onderste rij kun je het gum pictogram gebruiken om de opmaak te verwijderen.
  3. Ongedaan maken en herhalen
    • Je kunt een stap terug zetten (ongedaan maken) en een stap vooruit (herhalen) na het ongedaan maken.
  4. Zoeken en vervangen
    • Er is een mogelijkheid om te zoeken en te vervangen, wat handig is bij het proeflezen.
  5. Layout
    • Je kunt geordende of ongeordende lijsten maken - met de nummering of opsommingstekens.
    • Inspringing vergroten en verkleinen is mogelijk.
    • Gebruik de aanhalingstekens om een citaat toe te voegen.
    • Het is mogelijk om een scheidingslijn toe te voegen in je ontwerp.
  6. Link
    • Je kunt een deel van je ontwerp selecteren en op de Hyperlink knop in je WYSIWYG editor klikken om de Link invoegen/bewerken pop-up te openen. Hier kun je een URL, een bestand, een landings pagina, een formulier of een enquête kiezen om naar te linken.
    • Bekijk de Popup, Gebeurtenissen en Geavanceerd tabbladen om de weergave van je link aan te passen.
      • In het tabblad Popup kun je Javascript Popup aanvinken en een URL toevoegen om een pop-up aan te maken voor de link die je wilt openen. Je hebt kant-en-klare opties voor het venster, de x/y positie en de grootte van de pop-up die verschijnt voor de gebruiker.
      • In het tabblad Gebeurtenissen kun je Javascript gebeurtenissen toevoegen, bijvoorbeeld wat er gebeurt als een gebruiker met de muis over je link beweegt.
      • In het tabblad Geavanceerd kun je met verschillende CSS-opties experimenteren - ID, Stijl, Taalrichting, Taalcodering, ...

Support tip
      We bieden geen ondersteuning voor de eigen code die je moet gebruiken in de Popup, Gebeurtenissen en Geavanceerd tabbladen.
    • Je kunt een link verwijderen.
    • Er is een eenvoudige optie om een anker link toe te voegen aan andere delen van je bericht.

Support tip
      Wij raden je aan om voorzichtig te zijn met het gebruik van ankerpunten, omdat deze niet in alle e-mailclients worden ondersteund.
  7. Afbeelding
    • Je kunt een afbeelding met een afbeelding beschrijving en een titel toevoegen - je kunt deze uploaden vanuit je lokale bestanden of vanuit de File & Image Manager.
  8. Tabellen
    • Je kunt tabellen invoegen of bestaande tabellen bewerken.
    • Je kunt de stijl of de grootte van je rijen en kolommen beheren.
    • Het invoegen of verwijderen van cellen, kolommen en rijen is eenvoudig.
    • Cellen van tabellen samenvoegen en splitsen
  9. Documenteigenschappen
    • In het tabblad Algemeen van de documenteigenschappen, kun je het volgende beheren
      • Meta Informatie (Titel, Sleutelwoorden, Beschrijving, Auteur, Copyright en robot indexering opties),
      • Taal en codering opties ( Karaktercodering, Doctype, Taalrichting, ...).
    • In het tabblad Weergave beheer je je
      • Teksteigenschappen,
      • Achtergrond kleur en Link kleur,
      • Bodymarge,
      • Stijlblad en Stijleigenschappen.

10. Personalisatie placeholders
    • Toegang tot een bibliotheek van placeholders die je kunt gebruiken om je bericht te personaliseren.
  11. Social Media
    • Met de Social Media pop-up kun je je social media accounts één voor één toevoegen
    • Klik op het social media icoontje in de lijst om de grootte van het icoontje te selecteren en toe te voegen aan je template.
    • Je kunt ook vooraf een boodschap invullen die je contacten kunnen delen op hun social media of een boodschap die ze naar hun contacten kunnen sturen, zodat ze je social media kunnen delen. Het delen van je social media op deze manier is alleen mogelijk in de HTML Editor.

Voorbeeld en Opslaan

Als je het idee hebt dat je bijna klaar bent, kun je een Voorbeeld van je bericht bekijken. Navigeer simpelweg naar de rechterbovenhoek en klik op Voorbeeld. De visualisatie van het bericht verschijnt in een nieuw tabblad in je browser.

Opgelet
Personalisatie zal niet zichtbaar zijn in het Voorbeeld, tenzij je het testprofiel in de algemene instellingen invult. De velden in het testprofiel worden gebruikt om een voorbeeld van de personalisatie placeholders te geven.

Als je tevreden bent met je ontwerp, scroll je nu helemaal naar beneden en klik je nog een laatste keer op Opslaan om er zeker van te zijn dat je de definitieve versie opslaat.  Je wilt bij voorkeur je bericht Opslaan na elke belangrijke wijziging die je in je bericht aanbrengt.