Voordelen van het maken van een tekstversie van je bericht

Met alle moeite die je in het design en de layout van je bericht steekt, waarom heb je dan een versie met enkel tekst nodig?

Het is gemakkelijker dan het klinkt

Met Flexmail kost het heel weinig moeite om een goed gestructureerde en heldere text-only versie te maken naast je gewoonlijke e-mail. Je kan die maken recht uit je lijst met berichten.

Met een klik op een knop genereert het systeem automatisch een tekstversie van je bestaande berichten, ongeacht met welke methode je die creëerde. Je kan de versie nakijken, indien nodig aanpassen en dan opslaan.

Maar zelfs als kost het maar twee minuten van je tijd, waarom die tijd spenderen? Dat ontdek je hier.

Sommige toestellen steunen HTML niet

Je tekstversie wordt altijd verstuurd met een HTML-bericht. Het hangt dan af van het toestel van je contact welke berichten hij of zij kan lezen.

Sommige toestellen, zoals smartwatches, zijn ongeschikt om HTML te lezen. Als je geen tekstberichten gebruikt, zal je dit deel van je publiek verliezen.

Toegankelijkheid

Sommige gebruikers schakelen om uiteenlopende redenen HTML-berichten uit.

Stel dat je contact een visuele beperking heeft -- die gebruikt dan een schermlezer. Als je te veel vertrouwt op je bericht of lay-out om je boodschap over te brengen, zal je bericht verwarrend overkomen.

Of stel dat je contact dyslexie heeft of kleurenblind is. De HTML-elementen kunnen dan heel afleidend zijn.

Spamfilters verkiezen tekst

Spamfilters houden niet van afbeeldingen. Het is gemakkelijker schadelijke content binnen te smokkelen in een afbeelding of in HTML-onderdelen dan in tekst. Een text-only-versie van je bericht zal er ook zo voor zorgen dat je bericht meer mensen bereikt.

Duidelijke lay-out

Een goed gestructureerde tekstversie is gemakkelijk te scannen, begrijpen, en later te doorzoeken op trefwoorden.

Met HTML besteedt je vast veel zorg aan je lay-out. Dat kan je met plain-text ook doen:

• Verdeel je content met slim gebruik van witruimtes
  • Structureer met hoofdingen en tussentitels
  • Gebruik verschillende tekens om horizontale lijnen te creëeren of je titels in te kaderen
  • Som op met opsommingstekens of nummering
  • Zet je links in de verf met specifiek woordgebruik of aangepaste zinnen

Tekstberichten goed gebruiken kan heel erg in je voordeel spelen. Het maakt je berichten gemakkelijker te begrijpen, bereikt meer gebruikers en laat een goede indruk na. Zo eenvoudig kan het zijn.

PS: Besteed aandacht aan virtual assistants

Virtual assistants zoals Alexa raken en meer geïntegreerd in het dagelijkse leven, waardoor je ook met dat soort systeem het best rekening houdt.

Standaard leest Alexa de HTML-versie van de e-mail. Als er geen HTML-versie is, leest ze de text-only-versie.

Hoe Alexa de HTML verdeelt, is heel gelijkaardig aan hoe e-mailclients de preheader-tekst verdelen en tonen in je inbox. Het systeem stript je bericht van alle HTML en leest welke tekst er overblijft. Het is belangrijk op te merken dat Alexa alle HTML-componenten zal verwijderen, maar wel verborgen HTML zal lezen (zoals ‘display:none’). Als je dus verborgen content hebt, of je HTML toont of verbergt content voor mobiele en desktopversies, zal Alexa die content toch lezen. Dat resulteert hoogstwaarschijnlijk niet in een aangename ervaring voor de ontvanger.

Als Alexa een lange e-mail leest, zal ze een stuk van de content lezen, stoppen, en een schatting geven van hoe lang het duurt om de volledige e-mail te lezen.

Jammer genoeg triggert Alexa geen e-mail-opening binnen je e-mail-analytics omdat het systeem geen e-mail in een browser opent en dus geen afbeeldings-pixel activeert.