Gebruik jij bewegende beelden in je e-mails?

Een e-mail die beweegt? Jazeker, dankzij de robuuste technologie van de goede oude ‘animated gif’ kan je een bewegend effect kan inbouwen in je e-mailberichten.

Op websites en bij het adverteren in de vorm van banners worden deze animated gif’s vandaag meer dan eens ingezet. Het brengt een website tot leven. Maar het trekt ook de aandacht van de verstrooide kijker. Aandacht trekken op de boodschap, daar doen we het toch voor, of niet?

Ondersteunend

Waarvoor kun je deze bewegende beelden inzetten? Een eerste toepassing is het animeren van de ‘call to action’. Vaak wordt er geëxperimenteerd met grote chocolade letters, met hevige kleuren, dus waarom ook niet met bewegend beeld? Je moet natuurlijk wel opletten dat de animatie de CTA ondersteunt en niet zodanig afleidt, dat de conversie helemaal naar beneden glijdt.

Lachspieren

Want dat is de grootste reden om het net niet te doen. Je moet het maar meemaken dat je in je animatie een grappig element hebt gestoken, dat eenieder op de lachspieren werkt en van de ene internaut naar de andere wordt doorgestuurd. Je krijgt dan wel een dijk van een guerrilla campagne, maar als het alleen bij lachen blijft, dan moet je het misschien een volgende keer wat subtieler aanpakken.

Wiegende zee

Je verkoopt cruises en je wilt je contact verleiden met een grafische animatie. Laat het schip maar rustig centraal op je figuur staan, laat de golven bewegen, laat er subtiel een meeuw voorbijvliegen, maar leidt de aandacht van je contact niet af. Die moet doorklikken naar de landingspagina en niet eeuwig kijken naar het schip dat voorbijvaart. Voor een screensaver moet hij elders zijn.

Een retailer kan zijn berichten verrijken door een kleerkast verschillende kledingstukken te laten tonen. Door de verschillende kledingstukken in één afbeelding te tonen, hoeft je boodschap niet naar onder te schuiven door de verschillende beelden die je wilt laten zien.

Glitter, glans, spatter…

Er zijn nog genoeg voorbeelden te vinden op het internet. Een nieuw product waar de glans letterlijk glittert. Solden van een modemerk waar het model rond de as draait. Sneeuwvlokjes die voorbij dwarrelen en een interieur zaak waar de gordijnen lichtjes wiegen in de wind door een open venster. Je ziet, hoe subtieler je het aanpakt, hoe sterker de kracht wordt. Je contacten zien beweging, voelen een extra dimensie aan je boodschap en zullen die ene keer dan toch weer klikken. Ook voor tellers werkt het zeer goed. Je geeft immers een gevoel van dringendheid mee.

Zichtbaar

Een andere bezorgdheid is natuurlijk of je ‘animated gif’ ook daadwerkelijk zichtbaar is voor de lezer van je bericht. Onderstaande tabellen zullen je gerust stellen. Alleen de nieuwste versies van Microsofts Outlook (met uitzondering van Office 365) en Windows Mobile 7 zullen alleen het eerste frame afspelen. Vrij vertaald betekent dit dat je een gewone afbeelding meestuurt met je bericht. Zorg er dus voor dat het allereerste frame zinvol is en dat de lezer eruit kan opmaken wat je eigenlijk bedoelt met de afbeelding. Zeker als je er tekst op hebt staan!

Desktop e-mail clients
Apple Mail Plays GIF
Lotus Notes 6, 7, 8 en 8.5 Plays GIF
Outlook 2003 Plays GIF
Outlook 2007 - 2019 Displays first frame
Outlook Office 365 Plays GIF
Outlook for Mac  Plays GIF
Windows 10 Mail
Plays GIF
Webmail e-mail clients
AOL Mail Plays GIF
Gmail Plays GIF
Outlook.com Plays GIF
Yahoo! Plays GIF
Mobiel e-mail clients
Android (Native app)  Plays GIF
Android (Gmail app)  Plays GIF
Blackberry Plays GIF
iOS Mail Plays GIF
Windows Mobile 7 Displays first frame