Vijf gewetensvragen bij een e-mailtemplate

Een template inzetten voor je e-mailmarketing is een verstandige keuze. Je kan immers snel een professioneel ogend bericht de wereld insturen. Bovendien heb je totaal geen zorgen over de conformiteit naar huisstijl en leesbaarheid. We hebben vandaag vijf gewetensvragen om even bij stil te staan. Het enige doel? Er voor zorgen dat de keuze voor een template de juiste keuze blijft!

1. Krijgt onze template regelmatig een update?

Vaak wordt een template gemaakt bij de start van de eerste e-mailcampagne. Jaren later gebruiken we nog steeds dezelfde template. Een beetje sleur is het minste wat je kan zeggen. Je moet je template minstens één keer per jaar opfrissen. Misschien moet je het zelfs seizoensgebonden meerdere keren per jaar doen. Niet dat je keer op keer met een splinternieuwe template naar de lezer moet, maar hier en daar een accent verschuiven, een nieuwe standaardafbeelding en eventueel een andere afbeelding om de CTA te accentueren kunnen al wonderen verrichten. Zo voorkom je dat de lezer indommelt en blijf je ook bij op het vlak van de laatste grafische trends…

2. Is onze template responsive?

Meer dan de helft van de e-mail wordt niet meer op de klassieke computer gelezen. Alles wordt steeds mobieler in de vorm van tablets en smartphones. Deze schermen tonen je bericht dan ook anders dan oorspronkelijk bedoeld was. Dus moet je template deze schermen detecteren en antwoorden op de andere noden van weergave. Is je template recent, dan is de kans groot dat deze responsive is. Maar je mag er niet zomaar vanuit gaan, controleren is de boodschap! Is je template al een paar jaar oud – zie vraag één – dan mag je zeker zijn dat je de template naar de HTML dokter moet brengen. Mits een kleine ingreep kan dit zo richting responsiviteit aangepast worden. Maar grijp dan ineens de kans om even na te denken. Want niet ieder element is – zelfs aangepast – even sprekend op een klein scherm. Het moment om de onderdelen van je template kritisch onder de loep te leggen!

3. Is onze template getest?

Natuurlijk is onze template getest, maar wanneer was de laatste keer? Ook e-mailclients – zowel webbased, op de desktop als op de portable devices evolueren. Zij genereren nieuwe versies waarbij een oorspronkelijk geteste template opeens niet meer naar behoren functioneert. Bewegende gif’s die in een bepaalde versie van Outlook perfect roteren doen het in de nieuwste versie in sommige omstandigheden niet. Dus moet je steeds weer opnieuw je template onderwerpen aan de complete testbatterij. Dat is de prijs die we betalen voor de snelle digitale evolutie.

4. Volgt het design van onze template deze van onze website?

Het is belangrijk dat je e-mailtemplate op hetzelfde spoor zit als je website. Niet dat identiek één op één hetzelfde plaatje getoond moet worden, dat niet. Maar vermits de CTA’s in de meeste gevallen standaard op een landingspagina binnen deze website vallen, is enige vorm van herkenbaarheid een must. Anders ontstaat verwarring en krijg je het risico dat de lezer toch weg klikt. Deze band op het vlak van design is tweerichtingsverkeer. Websites worden vaak aangepast in de tijd, maar de template wordt over het hoofd gezien. Een nieuwe CSS voor de webversie moet zo ver mogelijk – niet alles wordt door e-mailclients geaccepteerd – doorgevoerd worden. Maar ook omgekeerd zal een nieuwe [KOOP NU] knop ook op de landingspagina van de website geconfigureerd moeten worden. Plaats je een aanbieding in je bericht, zorg dan dat een melding van deze aanbieding ook op je website staat wanneer ze doorklikken. Als de connectie zoek is, schept dat geen vertrouwen.

5. Klopt ons logo nog?

Het logo van je bedrijf moet zeker terugkomen in je e-mailtemplate. Herkenbaarheid, branding, het zijn allemaal woorden die hiermee van doen hebben. Dus is de eerste vraag of je logo nog steeds bovenaan staat? Dat is nog steeds de beste plek. Het kan zijn dat door het wijzigen van de template doorheen de tijd naar de footer is verwezen. De tweede vraag gaat over de juistheid van je logo. Ieder bedrijf past doorheen de tijd zijn logo aan. De grote colamerken in de wereld doen het en onlangs deed zelfs Google het. Alleen loop je – als je met een template werkt – het risico dat je vergeet in je grafische bestanden van je e-mailplatform dit aan te passen. Hier schuilt immers het gevaar van de automatische piloot. Controleren dus. En als je dan toch aan het nakijken bent, kijk ook even naar de grafische kwaliteit van je logo. Jaren terug werd de bestandsgrootte – en dus ook de kwaliteit – zo klein mogelijk gehouden. Vandaag met glasvezel en G4 is die noodzaak minder groot. Niet dat je plots ineens een psd van een gigabyte bij je lezer moet binnen gooien, maar een stapje beter moet kunnen