Over Alt teksten

Alt-tekst is een afkorting voor Alternatieve tekst. Het wordt vaak gebruikt als een omschrijving voor content die anders is dan tekst, voornamelijk voor afbeeldingen. Telkens wanneer je content in je bericht uploadt die niet in tekstvorm is, is het aan te raden om alt-tekst als omschrijving toe te voegen. Er zijn drie belangrijke redenen:

• Als de content niet wordt geladen, zal het bericht in plaats daarvan de Alt-tekst weergeven. Wanneer je contacten bijvoorbeeld je bericht ontvangen, kunnen de afbeeldingen uit voorzorg worden geblokkeerd vanuit hun mail app. Of als ze zich op een plaats met een slechte internetverbinding bevinden, zal een time-out bij het laden van het bericht voorkomen dat de afbeeldingen worden gedownload. Maar je alt-tekst zal dan wel verschijnen. Op die manier kun je nog steeds interesse opwekken in je contacten om op je op afbeeldingen gebaseerde links te klikken. We raden je daarom aan om je alt-tekst kort en boeiend te maken.
  • De slechtzienden gebruiken software die de content voor hen leest. Omdat die software geen beelden kan 'lezen', leest het in plaats daarvan de alt-tekst. Daarom moedigen we je aan om je alt-tekst duidelijk te maken.
  • Hoewel zoekmachines steeds beter worden in het analyseren van content die niet in tekstvorm verschijnt, zijn ze nog steeds sterk afhankelijk van alt-tekst om meer te 'leren' over je content. Daarom moedigen we je aan om je alt-tekst te verrijken met een paar van je belangrijkste zoekwoorden.

We voegen afbeeldingen toe aan onze berichten omdat ze bedoeld zijn om iets te verduidelijken. De alternatieve tekst moet de zintuigen ook aanspreken. Gebruik zeer beschrijvende bijvoeglijke naamwoorden. Vergeet niet dat het niet zien van de afbeelding betekent dat je informatie mist. Voeg dit toe aan je alternatieve tekst - de locatie, de omgeving, de actie, de acteurs, ... Focus natuurlijk vooral op de delen die van betekenis zijn voor je bericht.

Als je alt-tekst ongeveer 10 woorden lang is, tussen de 100 en 125 karakters, dan zit je goed. Klik op de link voor meer praktische voorbeelden en inspiratie voor het schrijven van effectieve Alt-teksten.