Leer campagnerapporten te interpreteren

Voor de meeste vragen die de kop opsteken tijdens de creatie van je campagnes, is het antwoord: “Ken je publiek en weet waar zij op reageren.”. En je leert je publiek stukken beter kennen via je campagnerapporten.

Het is waar dat geen twee e-mailcampagnes dezelfde zijn, en daarom is het ook waar dat geen twee campagnerapporten dezelfde zijn. Rapporten tonen onder andere nuttige overzichten, kaarten en vergelijkingen.

In dit artikel ontdek je de belangrijkste metrics, maar je houdt het best ook in gedachte wat het belangrijkste is voor jouw zaak. We moedigen je aan de rapporten te leren kennen en ze in te zetten zoals dat voor jou het nuttigst is voor de beste resultaten.

Weet wat je zoekt

Wanneer je je campagnerapporten bekijkt, tonen je statistieken wat voor je werkt, wat je het best verandert en waar je in de toekomst beter optimaliseert.

Het eerste dat je moet weten, is dat je rapport automatisch gegenereerd wordt zodra je campagne lanceert. Daarom zullen de cijfers die je in het begin ziet staan nog veranderen.

Je leert meer over je campagne uit verschillen dan uit gelijkenissen. Wanneer je je rapport leest, let dan op uitschieters. Als je bericht bijvoorbeeld even vaak geopend wordt op mobiel als op desktop, krijg je weinig informatie waarmee je kan optimaliseren. Als je echter merkt dat je contacten je berichten dubbel zo vaak ‘s ochtends lezen dan ‘s avonds, vertelt dat wanneer je je berichten het best verstuurt.

CTR

De CTR of click-through ratio toont het aantal clicks per aantal opens. Het is een indicator van hoe aantrekkelijk je berichten zijn. Het vergelijkt het aantal clicks op je links met het aantal keren dat contacten je e-mail openen. Als de CTR van de campagne bijvoorbeeld 33% is, wil dat zeggen dat 33% van de contacten die je e-mail openden, overtuigd werden om op een link te klikken.

In je rapport zie je ook een vergelijking tussen de CTR van je huidige campagnes en de CTR van je account - je gemiddelde CTR. Die geeft je een idee van hoe deze campagne presteert ten opzichte van andere lanceringen.

Je clicks analyseren is essentieel voor je bedrijf. Om te beginnen zijn ze betrouwbaarder dan opens. We kunnen opens tracken als contacten je afbeeldingen downloaden (wat Gmail automatisch doet) of als ze klikken op een link. Als ze je e-mail openen met de afbeeldingen uitgeschakeld en zonder te klikken op een link, vindt je die lezers niet terug bij de opens in je report. Clicks kunnen we echter op verschillende manieren analyseren.

Het absolute aantal clicks toont het volume van direct verkeer naar een website en laat je toe je e-mails te vergelijken met andere bronnen van verkeer en campagnes buiten e-mail. Totale en unieke clicks kan je weergeven als een percentage van afgeleverde en geopende berichten, en de relevantie van de content voor je publiek aantonen. In de totale clicks als percentage van unieke clicks (clicks-quotiënt) meet ook hoe vaak elke gebruiker klikte. Clicks kan je zo gebruiken om actuele gegevens te krijgen over de noden en interesses van een contact. Die gegevens kunnen namelijk flink veranderd zijn sinds ze zich inschreven om je campagnes te ontvangen, en zo blijf je je publiek en content verfijnen.

Open-ratio

De open-ratio vertelt je hoeveel van je contacten je e-mail openden nadat je die verstuurde. Daarmee leer je onder andere of je onderwerpregel effectief is. Zoek ook naar contacten die je e-mail meerdere keren openden. Ook dat schept een idee van de relevantie of het belang van je content.

Net zoals bij je CTR, kan je de open-ratio van je e-mailcampagne vergelijken met de gemiddelde open-ratio voor je bedrijf.

Overzicht

In je overzicht vind je de belangrijkste metrics voor je campagne. (Klik steeds op de pijl naast de metric en dan op ‘Details’ om alle gegevens te zien.) Het aantal bounces vertelt je of je je contactlijst of segment het best opschoont. Je kan het aantal opens vergelijken met unieke opens om te zien hoe vaak je contacten terugkeerden om je e-mail opnieuw te lezen. Bekijk zeker het aantal opens in een browser - als het aantal te hoog ligt, kan er een probleem zijn met je bericht. Je wil uitschrijvingen tot een minimum beperken. ‘Gemarkeerd als spam door de ontvanger’ laat je weten of je content wordt gezien als schadelijk of ongewenst.

Linkkaart

In de linkkaart krijg je een preview van je campagne met de click rates van al je links geplaatst bovenop de locaties van de hyperlinks. Je krijgt nog meer informatie uit dit rapport door duplicate links in je link tracking op te nemen.

E-mailclients

‘E-mailclients’ vertelt je meer over de apparaten van je contacten. Gebruikers van mobiele apparaten appreciëren berichten met afbeeldingen of kortere content bijvoorbeeld meer dan anderen.