Een opt-in campagne aanmaken

Een opt-in campagne is anders dan de gebruikelijke e-mail campagne in zoverre dat de ontvanger gevraagd wordt in te stemmen met het ontvangen of blijven ontvangen van je berichten.

1. Om een opt-in campagne te creëren, klik je op Campagnes > Campagnes beheren. Hier vind je alle campagnes die je tot nu toe hebt aangemaakt, geordend per categorie.

2. Klik op de knop Nieuwe campagne aanmaken en selecteer Nieuwe opt-in campagne aanmaken in het drop-down menu.

3. Op de eerste pagina dien je de naam van je campagne, de onderwerpregel, de afzendergegevens en het bericht dat je wilt versturen in te vullen. Je zal een opt-in bericht moeten gebruiken. Een opt-in bericht moet worden voorzien van een link waar de contacten op kunnen klikken, om hun goedkeuring te geven. Om een opt-in bericht te maken, moet je de placeholder #opt-in# aan dat bericht toevoegen. Deze variabele zorgt voor de benodigde link. Denk eraan dat je gebruik moet maken van een gevalideerd afzender e-mailadres. Je kunt een eerder gevalideerd e-mailadres gebruiken of je kunt een nieuw adres toevoegen door op de knop Nieuwe afzender toevoegen te klikken.

Als afzenderadres kun je ook een plaatshouder gebruiken in plaats van een e-mailadres. Flexmail controleert of er een gevalideerd e-mailadres is gekoppeld aan de door jou geselecteerde plaatshouder en het bericht wordt verstuurd met het e-mailadres dat bij dat veld hoort. Dit is erg handig als je je campagne wilt verzenden met een specifiek afzender e-mailadres voor verschillende contacten.

Alvorens verder te gaan met de volgende stap, raden wij je aan het vakje Update deze campagne met de laatste versie van mijn bericht aan te vinken. Deze optie is zeer belangrijk als je een campagne plant of opslaat en je vervolgens je bericht wijzigt of als je wijzigingen aanbrengt in je bericht terwijl je een campagne aanmaakt. Door dit vakje aan te vinken zorg je ervoor dat je contactpersonen de meest recente versie van je bericht ontvangen. Gebeurt dit niet, dan wordt de oude versie van je bericht doorgestuurd. Nadat je alle benodigde informatie hebt ingevuld, klik je op Volgende.

4. Vervolgens zal je moeten kiezen welke segmenten je campagne zullen ontvangen. Je hebt ook de mogelijkheid om bepaalde segmenten uit te sluiten door op de knop Uitsluiten te klikken. Je campagne wordt niet verzonden naar de contacten die je hebt gekozen om uit te sluiten. Klik op Volgende om verder te gaan.

Opgelet     Tijdens het versturen van een opt-in campagne worden alle ontvangers gedeactiveerd in de database (hun status wordt als inactief beschouwd). Wanneer contacten op de opt-in link klikken en hun toestemming geven om de ontvangst van je berichten te starten of voort te zetten, worden deze contacten in de database geactiveerd (hun status wordt als actief beschouwd). Contacten die niet specifiek hun goedkeuring geven, blijven inactief en zullen je berichten in de toekomst niet meer ontvangen. Dit is het opt-in proces.

5. Op de volgende pagina tref je een overzicht aan van je campagne. Zorg ervoor dat je controleert of alle gegevens kloppen. Naast het overzicht van je campagne kun je hier kiezen om een AB test op te zetten door op de AB testing knop te klikken. Een AB test kan je helpen bij het kiezen van de beste eigenschappen voor je campagne. Indien je geen AB test wilt instellen, klik dan op Volgende.

6. Tijdens de laatste stap van het aanmaken van je campagne kun je uit de volgende opties kiezen:
    • De campagne opslaan
    • De campagne nu verzenden
    • De campagne op een bepaald tijdstip versturen
  7. Je kunt ook één of meerdere e-mailadressen toevoegen zodat deze automatisch een bevestigingsmail ontvangen als de campagne is verstuurd.

Waarschuwing  Je campagne moet een uitschrijflink bevatten om te kunnen worden verstuurd.